background

Voorwoord.

We hebben een oud plan uit de kast gehaald voor 2018. Het is onze bedoeling om de eerste buitenlandse fietstocht die we gemaakt hebben nog een keer te fietsen. Dit was de Internationale Hanzesteden fietsroute. Doordat we geen up to date kaartmateriaal hadden en te weinig ervaring met het voorbereiden liep dit tijdens de tocht anders, niet fout, maar anders.

We willen deze tocht alsnog een keer fietsen en trekken er nu voldoende tijd voor uit en met de ervaring van al de jaren dat we lange tochten fietsen moet het nu geen probleem opleveren. Het vertrekpunt wordt weer vanuit huis. Eerst de voorbereidingen maken deze winter en dan weer op weg met onze tandem.


De voorbereiding.

We zijn bezig met de voorbereidingen, dus eigenlijk betekend dit dat we ons aan het inlezen zijn met de informatie die op het internet beschikbaar is. Wat ons nu al duidelijk is dat een flink gedeelte van de route uit het derde boekje nog steeds slecht begaanbaar lijkt te zijn met de fiets.

Daar we geen zin in gedoe hebben passen we de route aan. We slaan het derde boekje van deze route over en maken de aansluiting van het eerste naar het derde boekje via de route langs de Elbe.

We starten weer van huis en fietsen dus op deze manier een ronde. Een groot gedeelte wordt dus de Internationale Hanze route die we koppelen via de Elbe.

We hebben de nieuwste versie van de Hanzefietsroute deel 1 (van Zaltbommel naar Lübeck), deel 2 (van Brandenburg naar Zaltbommel) en het Bikeline boekje Elbe radweg deel 2 aangeschaft. Bij controle van onze oude uitgaven bleek dat we redelijk wat veranderd is. Dit geld zeker ook voor de beschikbare campings onderweg.


De reis

Diegene die ons blog hebben gevolgd weten het al, de reis is weer anders verlopen dan de oorspronkelijke planning. Dit had te onder andere te maken met de verwachte weersomstandigheden in de bergen.

Het mooie van een fietsvakantie is dat niets hoeft en je ter plaatse je route naar jou behoefte aan kunt passen.


We zijn er klaar voor.

De tandem staat gepakt. Morgen de laatste spullen in de tassen pakken.

Maar eerst nog een Belgische rijsttafel, dan een rustige avond en goede nachtrust. De weersverwachting ziet er goed uit. Zeker in het gebied waar wij naartoe willen fietsen blijft het voorlopig nog hoog zomer.

De enige spelbreker op dit moment is mijn eigen conditie, ik heb een kort maar hevig buikgriepje te pakken. Het eten blijft binnen, dus starten we zoals gepland. Achteraf hadden we misschien nog een dag moeten wachten, maar dat is achteraf.

Terug naar het begin van deze pagina.


De start.

Na een onrustige nacht met mijn vervelend buikloop probleempje zijn we toch volgens planning vertrokken uit Bolsward. We volgen min of meer de aangegeven route uit het eerste deel van de Internationale Hanzen steden fiets route. Nu is logischer wijs het begin voor ons bekend.

Eerste pauze bij het Sneekermeer.

Bij Bakkeveen krijgen we de eerste onverharde weg voor de wielen en met het grind verdwijnt ook mijn kracht om nog goed te kunnen fietsen. Het eten valt mij zwaar en ligt als een blok in mijn maag. Gelukkig zitten we op de tandem en kan ik wat profiteren van Annie.

Het blijft niet bij deze enen onverharde weg, we krijgen al snel meer wegen met een sterk mountainbike gehalte. In de buurt van Wijnjewoude wordt het gravel vervangen door een heuse zandweg. Gelukkig is het droog en redelijk begaanbaar, maar het haalt de snelheid goed naar beneden.

De route is goed te volgen met het boekje op de stuurtas, er staan geen bordjes zoals bij andere lange fietsroutes.

Voor Roden komen we een optocht tegen van oude tracktoren die onze weg meerder keren kruisen. Wel een mooi gezicht, zeker met de trotse eigenaren aan het stuur.

We komen uit eindelijk op de camping "Ot en Sien" in Roden na 85 stevige kilometers.

Het zomer griepje heeft mij toch nog behoorlijk in de macht, ik ben leeg, maar kan gelukkig goed eten. Na een lange nachtrust gaat het al beter en we besluiten om de tocht naar Bourtange in tweeën te delen, zodat ik wat herstel tijd krijg. Een dag van 55 km. en een dag van 44 km.

Het weer is goed, maar een stuk frisser dan we hadden verwacht. Het doel vandaag is Gasselte. De tocht naar Gasselte is mooi met veel onverharde fietspaden door moeras gebieden en door de bossen. Bij Anloo komen we langs een hunebed wat er keurig bij ligt. Geen rotzooi en graffiti. Ondanks het hoge mountainbike gehalte van de route hebben we lekker gefietst. In Gasselte vinden we een mooie rustige mini camping waar we zelfs binnen kunnen zitten. En daar het aan het eind van de middag nogal fris wordt maken we daar dan ook dapper gebruik van.

Vandaag één van de kortste fietsroutes deze vakantie. We gaan naar Bourtange. Dit vesting stadje staat al heel lang op onze verlanglijst, maar tot nu toe is het er niet van gekomen om het te bezoeken. We gaan naar de camping die tegen het stadje aan ligt. Ook de route van vandaag kenmerkt zich door mooie (Zand en gravel) paden in de natuurlijke omgeving. De zon laat zicht goed zien vandaag en het is warm. Achteraf zal het een hele lange warme zomer worden dit jaar.

We zijn vroeg op de camping en hebben de middag ingerekend voor een cultureel uitstapje naar de oude vesting.

Het vesting stadje Bourtange is wel mooi, net een mini openlucht museum. We hadden het groter verwacht. Wat wel vervelend is en ons tegenstaat is dat je overal entree voor moet betalen. Het maakt niet uit of het de kerke of één van de huisjes is. De vesting is prachtig gerestaureerd dat moet gezegd worden. Als je in de buurt bent is het zeker de moeite van een bezoek waard, maar ik zou er niet een lange reis voor maken.

We hebben nu totaal 171 km. afgelegd. De kop is er af en we zitten weer helemaal in de kampeer routine.

Terug naar het begin van deze pagina.